Ekologiskt

Ullabo´s Naturprodukter

och

FörfattarsidaKung Markatta

Produkterna odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, vilket gör att råvarorna får utveckla sina smaker i lugn och ro i sin egen takt. De är fria från konstgjorda och onödiga tillsatser och är framtagna med hänsyn till människa, djur och natur. Många av våra livsmedel är KRAV-märkta och produkter från utvecklingsländer, som socker, kakao och te, är Fairtrade-märkta. Vi är mycket stolta över våra märkningar. Sedan 2009 klimatkompenserar vi, som första företag i dagligvarubranchen, alla våra transporter som är nödvändiga för att importera de ekologiskt odlade godsaker som vi tar in från världens alla hörn. Vi kompenserar också transporten som för varorna ut till våra kunder. Parallellt med detta arbetar vi aktivt med att fortsätta minska våra faktiska koldioxidutsläpp genom att optimera våra transporter. Vi väljer t.ex. tåg och båt, där det är möjligt, istället för lastbil och flyg. Vi har valt trädplantering som klimatkompensering eftersom avskogning idag står för ca 17 % av det årliga tillskottet av växthusgaser till atmosfären. Trädplantering har dessutom andra goda effekter på miljön. Den motverkar erosion, motverkar utarmning av den biologiska mångfalden, bidrar till att förbättra kretslopp av näring och vatten samt till att göra miljön mer motståndskraftig mot miljöstörningar.


Är du intresserad av att köpa ekologiska, fairtradmärkta livsmedel?

Boa är öppen alla helgfria tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan 14.00 - 19.00.Urtekram

Alla våra vårdprodukter är certifierat ekologiska. Självklart!

Många väljer bort ekologi för att ekologiska livsmedel ofta kostar lite mer än de konventionella. Men det är flera bra skäl till varför ekologin lägger extra kronor på priset. Bland annat innebär det större kostnader att odla ekologiska grödor. För det första för att jordbrukarna ibland tvingas välja sorter som ger ett lägre utbyte, men som till gengäld är mer motståndskraftiga mot t.ex. skadedjur. Här kan konventionella lantmän odla sorter som ger stort utbyte och så spruta mot skadedjur och ogräs. Ekologernas ogräsbekämpning kan också vara kostsam eftersom en del grödor kräver att ogräs avlägsnas med manuell rensning. Så ett mindre utbyte och en större manuell arbetsinsats höjer alltså priset för råvarorna och hela vägen genom värdekedjan fram till konsumenterna.  I ekologisk produktutveckling är det också mycket stränga krav på vilka ingredienser som får användas. T.ex. är det inte tillåtet att använda smakförstärkare, aromämnen, konserveringsmedel eller särskilt många e-nummer överhuvudtaget i ekologiska livsmedel. Det ger lyckligtvis en renare och mer naturlig vara, men det betyder också att det behövs större mängder av de ekologiska råvarorna för att uppnå samma slutresultat som de konventionella genvägarna ger på ett mer ekonomiskt sätt. Nog kostar ekologi mer, men då får du också en renare och mer naturlig vara som är odlad med stor omtanke om människor, djur och  miljö.

Urtekram har många goda livsmedel. Dessutom är många av dem naturligt gluten och mjölkfria. Vill du handla eller veta mer. Hör av dig.

 

 

 

Ullabo´s Naturprodukter

Backvägen 2

545 35 Töreboda

Tel: 0703 993749

Email: ullabos59@gmail.com

Ullabos innehar F skatt

Öppettider i den fysiska butiken: Ring 0703 993749 för information.